7 Aralık 2023 Perşembe

Çocuk Bayramı "2" (2021-2023)

"23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder."

Mustafa Kemal ATATÜRK

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gününü dağılmış şehirlerin, koca bir ülkenin, yüce meclisin hatta her renkten insanın bir araya gelmesindeki ruhun mucizesi gibi kutlamak!


Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına, tam da bayramımıza hazırlık yaparken yakalandım. Bu yüzden 2021 yılı Çocuk bayramını şenlik havasında kutlamak mümkün olmadı.
***
Fakat küresel salgın bile mani olamadı! 21 Nisan 2021 tarihinde önce Kadıfekale'nin yoksul mahallelerine sonra da Menemen / Ahıdıdır'ın roman çocuklarına gittim... 


Zordur! Hayat şartları çetin geçen insanlar, aynı koşullara sahip olmayanlara karşı farklı davranışlar geliştirebilir. Etrafımdaki insanların aklını mı kaçırdın dediği ama benim bir araba dolusu hediye ile o sokakların çocuklarına gittiğim günden bahsediyoruz... İyi ki deneyimledim! 
Şayet onların gülen gözlerine ve sevinç çığlıklarına tanıklık ederken kazandıklarımı hiçbir söz anlatamazdı. Ayrıca insanoğlunun en büyük hatalarından biri değil midir ayrıştırmak, ötekileştirmek... Dili, dini, ırkı ne fark eder! Mesele "İnsan" olabilmek...



Çocuk bayramı geleneğini icra edememenin hala eksikliğini taşıyan ben ritüelden çıkıp, 30 Ağustos Zafer bayramımıza hazırlık yaptım.
***
32 Çocuğun Eli... O günün güzel bir hatırası olarak kaldı! Eğlenceli aktiviteler, oyunlar ve spor yarışmaları ile günü zafer havasında kutladık. Eskisi gibi yaşatılmayan bayramlarımızı yeniden coşkuyla paylaştık. 



Yıllar önce çocukluğuna tanık olduğum genç arkadaşların büyüdüklerini görmek ne büyük mutluluk... 
***
2015'de birlikte çekildiğimiz fotoğraftan 6 yıl sonra çekilen yeni bir fotoğraf... Yıllar sonra tekrar bir araya geldik.
(Hayal Atölyesi "1" yazısında bu arkadaşları görebilirsiniz)
***
Her etkinlikte olduğu gibi bu şenlikte hediyelerle son buldu. Her biri için özel seçilen ve hediye paketlerine koyulan birbirinden güzel sürprizler! İnsan çocukken aldığı hediyeyi ve yaşadığı mutlu günleri unutamaz. Unutmasınlar da zaten...
Ve yine devam ediyoruz... Gelenekselleşen 23 Nisan şenlikleri 5.yılında yine güzel bir kalabalıkla kutlandı :)

Değerlerimizin, monotonlaşmış anmaların kurbanı olup anlamını yitirmesi ülkem için ne acı... İstiklal marşı, şiir okuma, müdür konuşması ve tatil diyerek evlere gönderilen milyonlarca öğrencinin memleketi burası! Yıllarca aynı hatayı tekrar edip duruyoruz. Oysa bu günleri özel kılan nedir? Özel yapan insanlar kimlerdir? Ne için canlarını, hayatlarını, hayallerini feda ettiler... 
***
  Önce çocukları kazanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunu yapabilmek içinde altın kural onlara vakit ayırmaktır. Özellikle şimdinin çocukları sokaktan uzak bir hayatı yaşayarak büyüyor. Deneyimlemedikleri, iletişim kurmadıkları, özgürce koşmadıkları, mücadele etmedikleri ve paylaşmadıkları bir havayı soluyor.   


Bu yüzden mümkün olduğunca farklı şeylerle masayı renklendirmeye çalışıyorum. Ancak dikkatlerini çekmeyi başarabilirsem onları sanal alemden ayırabilir ve aktif katılımlarını sağlayabilirim. Bunu başarmak zaman geçtikçe zorlaşsa da mücadeleye devam edeceğim. 
***
Farkındalık oluşturmak ve sürekliliği sağlamak için her seferinde yeni projeler belirlemem ve etkinliklere uyarlamam gerekiyor. 2022 yılında yaptığım bazı çalışmalar 2021 yılında yoktu. Aynı şekilde 2023 yılında planladıklarımda 2022 yılında olmayan şeylerdi. Kısacası gelişim göstermeyen her olgu kaybolmaya mahkumdur. 
 


    Bunun en açık örneğini 2023 yılında düzenlediğimiz Çocuk Bayramında net olarak görebilirsiniz :)

Meydanı dolduran onlarca çocuk, onların eğlenceli anlarına tanıklık eden yetişkinler, bir yandan dökülen hayır lokmamız, yemek molamız, enerjisini toplayan sevgili yarışmacı arkadaşlar :) 
***
Onlar gibi hissetmek... Etkinliği izleyen yetişkinler için düzenlenen program (milli duygu dışında) çok da büyük bir anlam ifade etmeyebilir. Fakat orada olan her bir çocuğun yerine kendinizi koyun... Açık havada, bir sürü yaşıtınızın içinde, ucunda hediyesi olan yarışmaların peşinde ve yepyeni şeyleri keşfetmenin heyecanında bir an yaşıyorsunuz. 
İnsanları eğlendirmek güzel!
Çocukları mutlu görmek çok özel... 
Hayatta çalışırken yorulmadığım tek şey "Merhaba Çocuk"
***
Yaşamın kısır döngüsünden sıyrılıp gerçek değerleri, gerçek ilişkileri, gerçek sevgileri tatmak "gerçek umutları" yaratıyor... 
***
Bu etkinlikte farklı olarak hatıra kalacak kitap ayraçları tasarladık. Orada aynen şöyle yazıyor; "Okuduğun Her Kitabın İçerisinde Kendini Hayal Et! Çünkü Hayal Kurmak Güzeldir... Orada Her Şeyi Başarabilir, İstediğin Her Yere Gidebilir, Tüm Sihirli Güçlerini Kullanabilirsiniz." 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hayal Atölyesi "2" (2018-2023)